13. 11. 2013

IDRETTSKADER

De fleste idrettsskader rammer muskler, sener og leddbånd. Dette kalles bløtdelsskader, og inndeles i akutte skader og belastningsskader.

En belastningsskade opptrer som regel i overgangen mellom en muskel og en sene, og overgangen mellom en knokkel og en sene, en muskelfascie eller et leddbånd. Et eksempel på dette er det vi kaller beinhinnebetennelse.

Det anbefales en lokalbehandling av skadestedet med både nedkjøling og varmebehandling og ulike former for styrke- og tøyningsøvelser. Elektrisk stimulering av muskelen er vanlig.

En kominasjon av idrettsmassasje og akupunkturbehandling kan være effektivt da akupunkturen kan være med på å dempe betennelser som oppstår i forbindelse med skade, og fremskynde helingsprosessen.

Belastningskaden
Knoklene er overtrukket av en såkalt benhinne som inneholder nervesensorer som registrerer smerte, samt blodårer og bindevev. Musklene er også dekket av en bindevevshinne der hvor knokkel og og muskel møtes. Ved brå stopp av knokkelen vil muskelen og bindevevshinnen fortsette, og skape kraft mellom hinnene. Når dette skjer gjentatte ganger over kort tid, vil benhinnen bli irritert, og en betennelse kan oppstå. Ved slike betennelser vil området der betennelsen befinner seg føles som kram snø eller potetmel.

Belastningsskader kan oppstå ved lange turer eller løp, eller ved løp i tunge nedoverbakker . De kan forebygges ved å variere treningen, ha godt utstyr, jobbe med forbedring av teknikk og mykt underlag, samt å være flink med uttøyning.

img
  • img

    Akupunktuør Helle Torp

    helle@bekkestua-akupunktur.no Tlf: 932 10 001
  • Bekkestua Akupunktursenter

    Bærumsv. 210, 1357 Bekkestua Org. nr. 986 134 832